Ekonomi

Nevzat Tarhan'a Kazakistan'da "Fahri Profesörlük" ünvanı verildi

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Kazakistan L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a fahri profesörlük ünvanı verdi.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, "Değişen Dünya ve İnsan" başlıklı konferansta Kazakistanlı öğrencilerle buluşan Tarhan'a Kazakistan L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi tarafından fahri profesörlük unvanı verildi.

Tarhan, daha sonra, Kazakistan programı kapsamında "Değerler Psikolojisi-Güzel İnsan Modeli" adlı kitabının Kazakistan L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi'nde yapılan Rusça baskısının tanıtım törenine katıldı.

Açıklamada, törendeki konuşmasına yer verilen Tarhan, akıllı insanın orta ve uzun vadeli düşünen insan olduğunu belirterek, aklını az kullanan insanın ise kısa vadeli düşündüğünü aktardı.

Tarhan, bugünün gerçeğinin "büyük ev, küçük aile" olduğuna dikkati çekerek, "Bugünün gerçeği, daha çok terfi, yükselme, daha az sağduyu. Gelişmiş ilaçlar var ama sağlık yeterli değil. Aya gidiyoruz, Mars'a gitmek istiyoruz ama komşumuzu tanımıyoruz. Sayısız ilişki var ama gerçek sevgi sıfır. Sosyal medyada sürüyle arkadaş var ama gerçek dost neredeyse sıfır. Ciddi bir değerler erozyonu yaşıyoruz, değerlerde ciddi bir çürüme yaşıyoruz, bu da sadece belli bir bölgede değil, küresel olarak var." ifadelerini kullandı.

Dünyada macera peşinde koşan ve yaşam stili olarak heyecan arayışı içerisinde olan bir grubun bulunduğunu ve bunun da madde bağımlılığına götürdüğünü aktaran Tarhan, bu durumun da değerlerin aşılması, hazlara 'hayır' deme, haz erteleyebilme becerisi, sabır ve dayanıklı olma eğitiminin zayıflaması anlamına geldiğini kaydetti.

Tarhan, sınırsız tüketim, eğlence ve zevk düşkünlüğü, benmerkezcilik, yalnızlık ve mutsuzluktan oluşan Kaliforniya sendromuna işaret ederek, "Şu anda insanlık medeniyet krizinde. Maddi refah artmış ama manevi refah aynı şekilde artmıyor. İnsanlar kendilerini mutlu hissetmiyorlar." açıklamasını yaptı.

Empati yoksunu kişilerin hayal dünyalarında güç, başarı, para ve şöhretin olduğunu belirten Tarhan, bu kişilerin övgüyle beslendiğini, eleştiriye açık olmadığını, empati yapamadıklarını, aynı zamanda kin, öfke ve kıskançlık içinde olduklarını vurguladı.