Pancarda kök çürüklüğü hastalığının "bakterilerle tedavisi" çevreyi de koruyacak

- Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş:
- "Daha çevre dostu ve geleceğe yönelik bir yöntem bulmak gerekiyordu. Bu yüzden faydalı bakterilerle çalışarak bu tedaviyi geliştirdik"
- "Etkilerini azaltmak için kullanılan ilaçların bile çok başarılı olamadığı bir hastalığı, topraktan elde ettiğimiz, faydalı bakterilerle tedavi ettik. Büyük bir başarı sağladık"

A A 20250214 37050556 37050550 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A KA A 20250214 37050556 37050548 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A K

Türkiye'nin önemli endüstri bitkilerinden şeker pancarı üretiminde büyük verim kayıplarına yol açabilen kök çürüklüğü hastalığı için geliştirilen bakteri tedavisiyle tarlalardaki tarımsal ilaç kirliliğinin de önüne geçilecek.

A A 20250214 37050556 37050544 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A KA A 20250214 37050556 37050545 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A K

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde (KGTÜ), Selçuk Üniversitesi (SÜ) ile yürütülen çalışma kapsamında bulunan tedavi yöntemi, laboratuvar çalışmalarıyla birlikte, farklı arazilerde ve koşullarda 7 yıldır yürütülen denemelerin ardından ortaya çıktı.

Yöntem geliştirilirken SÜ Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin hastalıklara, zararlılara, kuraklığa karşı biyolojik mücadelede kullanılan 20 bin çeşit bakteri koleksiyonundan faydalanıldı.

A A 20250214 37050556 37050541 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A KA A 20250214 37050556 37050540 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A K

KGTÜ Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniği'nde tamamlanan çalışmaların ardından ortaya çıkan ürün, çiftçilerle buluşturulmaya hazır hale geldi.

- "Daha çevre dostu ve geleceğe yönelik bir yöntem bulmak gerekiyordu"

SÜ Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, AA muhabirine, uzun yıllardır bitki, çevre ve insan sağlığına yönelik çalışma yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'nin farklı noktalarından, değişik alanlardan ve topraklardan binlerce bakteri izole ettiklerini anlatan Baştaş, bunları laboratuvar ve arazi ortamında daha da geliştirdiklerini dile getirdi.

A A 20250214 37050556 37050535 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A KA A 20250214 37050556 37050537 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A K

Hastalığın bir tedavi yöntemi olduğundan bahsetmenin artık mümkün olduğunu belirten Baştaş, "Bu hastalık için belirli bir ilacımız yok maalesef. Kullanılabilen kimyasallar, çevre ve insan sağlığı açısından zararlı olmasının yanı sıra kayda değer de bir başarı sağlamıyorlardı. Daha çevre dostu ve geleceğe yönelik bir yöntem bulmak gerekiyordu. Bu yüzden faydalı bakterilerle çalışarak bu tedaviyi geliştirdik." ifadelerini kullandı.

- "Ülkemiz, belki de dünya için önemli sonuçlar elde ettiğimizi düşünüyoruz"

Baştaş, hastalığın üretici ve milli servet kayıpları açısından çok önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Pancarda kök çürüklüğü hastalığı, erken dönemde bitkilere bulaştığında, tarladan ürün alamazsınız. Pancarın yumru kısmını oluşmadan bile çürütebilir. Oluştuktan sonra iç dokuları, tamamen siyahlaşma, kuruma, ölüm aşamasına getirebilir. Verdiği en az zararı söylemem gerekirse polar değerini çok ciddi oranda düşürür. Bu, yetiştiricilik ve üretilen şekerin kalitesi açısından çok kötü bir sorundur."

A A 20250214 37050556 37050533 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A KA A 20250214 37050556 37050530 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A K

Hastalıkla mücadelede yüzde 90'a varan başarı yakaladıklarını vurgulayan Baştaş, "Hastalığı, bazen biz kendi elimizle bitkiye verdik. Onlarda bile büyük başarı sağladık. Ülkemiz, belki de dünya için önemli sonuçlar elde ettiğimizi düşünüyoruz. Etkilerini azaltmak için kullanılan ilaçların bile çok başarılı olamadığı bir hastalığı, topraktan elde ettiğimiz, faydalı bakterilerle tedavi ettik. Büyük bir başarı sağladık." diye konuştu.

Hayvan hastanesi vaka zenginliğiyle donanımlı öğrenciler yetişmesine katkı sağlıyor Hayvan hastanesi vaka zenginliğiyle donanımlı öğrenciler yetişmesine katkı sağlıyor

KGTÜ Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç da Avrupa Birliği'nin, tarım ilaçlarının 2030'da yüzde 50'sini, 2050'ye kadar da yüzde 90'ını yasaklama kararı aldığını kaydetti.

A A 20250214 37050556 37050553 P A N C A R D A K O K C U R U K L U G U H A S T A L I G I N I N B A K T E R I L E R L E T E D A V I S I C E V R E Y I D E K O R U Y A C A K

Alternatif doğal yönteme gelecekte ihtiyaç olacağını belirten Kılıç, "Bu noktada yine doğadan gelen faydalı bakteriler çözüm sunuyor. Pancar da güzel sonuçlar aldık. Başka ürünlerde de araştırmalarımız sürüyor." dedi.